← kaple Zmrtvýchvstání Páně (Kašperské Hory) kaple (Kovářov) →
7312 kaple sv. Kříže

nedaleko kostela

středně velká, čtvercového půdorysu

V rekonstrukci; má nový krov a střechu (původní střecha, krov a strop se v roce 2006 zřítily dovnitř kaple). Sanktusníku chybí zvon. Obvodové zdivo je dozděno do původní výše. Má novou, ještě nenatřenou omítku, na malých plochách ještě omítka potřebuje vyhladit (kolem části stavby je lešení). Má nová okna a dveře. Uvnitř má nové, ještě nenatřené omítky, chybí strop. Prázdná. - V kapli se konaly až do vysvěcení nového kostela bohoslužby. Kaple zchátrala během zahrnutí vsi do vojenského tábora (později vojenského újezdu) Prameny v letech 1946 - 1954. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří městu Březová; v roce 2023 půjde na opravu kaple 470.000,- Kč z rozpočtu města Březová.