kaple Panny Marie Dobré rady (Výškovice) →
7241 kostel Všech Svatých

ve vsi

V rekonstrukci; loď má novou střechu (přední část střechy a klenby se propadla v roce 1990). Věž má opravenou korunu zdiva, je provizorně zastřešena téměř rovnou stříškou (původní krov byl z bezpečnostních důvodů odstraněn v 90. letech 20. století). Loď a přístavek na levé straně mají dozděnou korunní římsu. Omítka je zčásti poškozená. Loď má nová okna a dveře, věž má provizorní okna. Zavřený. Interiér je opraven, obnoven je i kůr, jenž se zřítil počátkem 90. let 20. století. V kostele je nový mobiliář. - Kostel je pseudorenesanční, není prohlášen kulturní památkou. - O vsi jsou první písemné zmínky jsou z roku 1360 a od těch dob zde stávala kaple, zřejmě v roce 1492 rozšířená na kostel. V letech 1877 až 1878 byl cca 74 m jihovýchodním směrem od původního kostela (stál na souřadnicích 49.911370, 12.802083) postaven tachovským stavitelem Josefem Krausem pravděpodobně podle návrhu architekta Ing. Josefa Týla kostel nový, novorenesanční. Původní kostel byl poté zbořen. - Kostel je jednolodní, neorientovaný s pravoúhlým presbytářem na jižní straně a věží na východní straně lodi u hlavního průčelí. Uvnitř je zaklenut klenbami a byl vybaven novorenesančním mobiliářem, který byl během poválečného chátrání kostela zničen. Po roce 1948 začal kostel chátrat. Poslední bohoslužba se v kostele konala v roce 1986, v roce 1990 se propadla přední část střechy a klenby lodi a později byl z bezpečnostních důvodů odstraněn krov věže. Zvon z kostela byl v roce 1995 předán do kostela v Klenčí pod Čerchovem (spolek opravující kostel plánuje odlít pro boněnovský kostel kopii původního zvonu). Počátkem roku 2008 zvažovala plzeňská biskupská konzistoř demolici kostela (bylo na ni vyčleněno 800.000,- Kč), ale v květnu 2008 kostel převzal od církve "Občanský spolek pro obnovu tepelského regionu" a zahájil jeho opravu. - Pozemek s kostelem patří "Občanskému spolku pro obnovu tepelského regionu", který organizuje opravu kostela.

Zdroj: Ing. arch. Jan Soukup

• Tomáš Koutek napsal 13.07.2010 10:14

Byl jsem na místě v červenci 2010. Práce pokračují zvolna, chodit kolem kostela radím opatrně, fouknul vítr a trám ze střechy spadl asi 2 m ode mě.