7143 kostel sv. Václava

ve městě

velký

V rekonstrukci; má nové krovy a měděnou střechu. Klenba je shora opravená. Věž a průčelí mají opravenou fasádu; oprava ale byla provedena nekvalitně a velké části omítky opadaly. Hlavní loď má novou, ještě nenatřenou omítku, boční lodi mají omítku silně poškozenou. Kamenná korunní římsa je místy poškozená. Kostel má nová okna a opravené dveře, věž má nové okenice. Uvnitř má pravá boční loď novou, ještě nenatřenou omítku. Kostel má opravené podlahy. Opravena je čtveřice vstupních schodišť do kostela, není opraveno pouze schodiště u levé zadní části kostela. - Kostel byl uzavřen roku 1960, po požáru v roce 1981 byl určen k demolici, ale vzhledem k rozměrům kostela se na ni až do roku 1989 nenašlo dost prostředků. V polovině 90. let 20. století plánovala radnice ve Výsluní prodat kostel jako sklad a když vybraný kupec od koupě couvnul, rozhodla o jeho demolici. V reakci na toto rozhodnutí ustavilo v roce 1997 sedm obyvatel vsi v čele s poštmistrovou Růženou Netoličkovou spolek "Nadační fond sv. Václav" s cílem kostel opravit. V roce 1998 prohlásilo Ministerstvo kultury ČR na návrh spolku kostel kulturní památkou, čímž odstartovalo jeho rekonstrukci. Do oprav kostela bylo postupně vloženo cca 15 mil. Kč, na dokončení oprav je třeba ještě cca 20 mil. Kč. - Pozemek s kostelem patří městu Výsluní; v roce 2022 půjde na opravu zadních schodišť do kostela 137.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje.

• Pavel Prášil napsal 01.05.2013 20:09

Monumentální průčelí kostela sv. Václava kontrastuje s měřítkem okolních domů. Původní stav je zachycen na staré pohlednici.