7119 kostel sv. Jana Křtitele

Opravené (známka 100) dřevěné kostely

vodní nádrž
poprvé zmíněn 1346, opraven a rozšířen po 1650
původně z Flájí

dřevěný, sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. - Jednolodní stavba s obdélnou lodí a pdsazeným pětiboce uzavřeným presbytářem. K jeho severní stěně je připojena obdélná sakristie. U vchodu v jižní stěně je drobná předsíňka. - Kostel byl postaven ve 2. polovině 17. století (udává se 1667–1670) místo původního evangelického kostelíka. V letech 1951 – 1964 byla postavena Flájská přehrada, kvůli které byla obec Fláje zbořena. Kostel byl ve Flájích rozebrán v roce 1962, v roce 1969 byl znovu postaven v Českém Jiřetíně, kde byl v mezidobí zničen tamní kostel sv. Petra a Pavla (flájský kostel byl ale postaven na jiném místě než původní českojiřetínský kostel). Asi 100 m od hladiny Flájské přehrady zůstala jen kamenná podezdívka kostela. Obnova interiéru kostela byla dokončena až v roce 1999. - Pozemek s kostelem patří církvi. - Ves Fláje byla v letech 1958 - 1960 zcela zbořena, zůstal jen kostel a jeden dům nad novou silnicí. - Kostel je dnes využíván k příležitostným bohoslužbám a jako výstavní síň.