← kaple (Libež) kaple sv. Blažeje (Lužice) →
7115 letohrádek Belvedér

Polozřícené (známka 445) ostatní

v SV části vsi, ve zpustlém zámeckém parku

osmiboký

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo sahá prakticky do původní výše, pouze nad vchodem je v první patře zdivo prolomeno nad oknem a v přízemí je popraskané a poškozené zdivo nad vstupem. Omítka je zčásti poškozená. Bez dveří, okno v prvním patře chybí. - Objekt sloužil jako vyhlídkový pavilon. - Belvedér je památkově chráněný. - Letohrádek Belvedér je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s letohrádkem patří spolu s přilehlým zámkem firmě Liwa Investment Group, s.r.o. z Teplic.

• Jiří Fiedler napsal 28.02.2013 01:14

Snad nejde o kapli, ale o zámecký parkový letohrádek, osmiboký "belveder",kdysi možná i o vyhlídkovou stavbu. J. Fiedler

• Vojtěch Šafránek napsal 16.05.2020 21:48

Pravdou je, že dle fotek to skutečně jako kaple moc nepůsobí (vlastně ani náznakem). Nicméně ve zdrojích (např. http://www.ddtuchlov.cz/o-nas/historie-a-soucasnost/) se uvádí, že Belveder byl severně od Tuchlova – a tato stavba je východně. Je-li tomu skutečně tak, že nejde o kapli, pak příslušnou položkou v památkovém katalogu bude zřejmě toto: ( https://www.pamatkovykatalog.cz/vyhlidkovy-pavilon-7823237 ) Což by potvrzovalo, že nejde o kapli, jako vyhlídkový pavilon by to spíše mohl být skutečně ten Belveder. Z mé strany je to jen spekulace, dostupné zdroje to nicméně naznačují. Žádnou památkově chráněnou kapli v Křemýži a okolí jsem nenašel.

Máte pravdu, bude to ten vyhlídkový pavilon, který je uveden v Památkovém katalogu. Ve zdroji http://www.ddtuchlov.cz/o-nas/historie-a-soucasnost/ také uvádějí, že letohrádek Ladenburg stojí severozápadně od Tuchlova a on přitom stojí východně od Tuchlova. Takže na přesnost jimi udávaných směrů bych se moc nespoléhal. Navíc popis vyhlídkového pavilonu od památkářů přesně odpovídá této stavbě a má se dle památkářů nacházet v areálu zámku, což také odpovídá. Díky za upřesnění, změním to.

• Vojtěch Šafránek napsal 17.05.2020 19:11

Michal Valenčík Dneska jsem tam byl, odpovídá to souřadnicím od památkářů. Přemýšlím, zda není ke zvážení to rovnou přejmenovat na Belveder, jak o tom referují zdroje (https://www.hrady.cz/index.php?OID=3507&PARAM=11&tid=7338&pos=450, https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/2517). Ta orientace je silně pochybná, byť názvům bych věřil, i vzhledem k evidentní vyhlídkové funkci objektu…

Máte pravdu, přejmenoval jsem to na Belvedér.