6918 kostel sv. Šimona a Judy

na návsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Věž a průčelí mají novou fasádu, chybějí části omítky na bocích přední části lodi. Omítané části zbytku kostela potřebují místy opravit omítku. Věž má nové okenice. Mimo přístavek po pravé straně má nové dveře. - Zdivo věže a přední části lodi bylo obnoveno v letech 2010 - 2021 poté, co se přední část kostela s věží dne 3.7.2008 kolem 15,45 hodin zřítila. Před zřícením přední části byl kostel staticky narušen, v průčelí byly široké svislé praskliny (při přestavbě v roce 1800 byla narušena část nosné stěny věže). - Pozemek s kostelem patří církvi; ta spolu s vedením obce a spolkem "Lenešický okrašlovací spolek" organizovala obnovu zřícené části kostela. Po opravě samotného kostela plánuje spolek i opravu poškozených varhan (je třeba cca 1 mil. Kč). V roce 2022 půjde na opravu kostela 200.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje a z rozpočtu obce Lenešice.