6899 kostel sv. Mikuláše

poprvé připomínán 1352, přestavěn 1694
v ulici Pod vodojemem

V rekonstrukci; mimo věž má novou střechu, sanktusník měděnou. Věž má střechu s malými dírami (je v lešení). Fasáda a okna jsou opraveny. Zavřený, interiér je opravený. Opravena je ohradní zeď kolem kostela. - Kostel je připomínán již v roce 1352. Přestavěn v raně barokním slohu v roce 1694. Hranolová věž byla vestavěna do průčelí v letech 1698 - 1702. Celkově byl přestavěn v roce 1858. - Jednolodní obdélná stavba má trojboce uzavřený presbytář a přilehlé patrové empory. Osa hlavního průčelí i rizalitu má pilastry, segmentem zakončená okna. V patře věže je jehlancová střecha s letopočtem 1698. V presbytáři je křížová a v závěru valená klenba s pásy, jež sbíhají na pilastry. Loď je plochostropá, se zděnou kruchtou nesenou na pilířích.- Kostel sloužil svému účelu do roku 1960, ještě v roce 1970 v něm byl umístěn hlavní oltář z poloviny 18. století. Poté církev kostel pronajímala, nějakou dobu sloužil jako skladiště i sídlo truhlárny. V roce 2018 předala římskokatolická církev kostel pravoslavné církvi. - Pozemek s kostelem patří pravoslavné církvi; v roce 2023 půjde na opravu krovu a střechy věže kostela 827.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n