6850 kaple sv. Josefa

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž měděnou. Omítka je mírně poškozená. Má nová vitrážová okna, věži chybějí okenice. Dveře jsou opravené. Uvnitř je kaple z větší části neopravená, obnoven je kůr. - Novogotická kaple s trojboce uzavřeným presbytářem s opěráky má hranolovou vysokou věž představenou průčelí. Nad portálem s tympanonem završeným sedlovou střechou je v patře umístěno gotické okno s vitráží a kružbou. Ve druhém patře jsou podvojná okna s úzkými průzory a ve třetím patře jsou rovněž podvojná okna s žaluziemi. V trojúhelníkovém zakončení štítu věže je kruhové okno (původně místo pro věžní hodiny). Věž je kryta stanovou střechou. K lodi s opěrnými odstupňovanými pilíři a okny s lomenými oblouky je přistavěna sakristie. - Kapli nechal v letech 1909 - 1910 postavit hrabě Westphalen-Fürstenberk, majitel telnického panství jako soukromou kapli a věnovali ji obyvatelům Telnice, protože i místní na výstavbu kaple přispěli. V roce 1945 byla kaple konfiskována jako majetek sudetských Němců a získala ji obec Telnice. Až do 70. let. 20. století v ní církev vykonávala bohoslužby, pak kapli částečně vyklidila a předala obci. Kaple byla od té doby neudržovaná a chátrala, sloužila jako obecní skladiště, mj. zde byly uskladněny popelnice. Tento stav se nezměnil až do roku 2014, kdy parta nadšenců ze "Spolku pro obnovu památek a kulturních tradic" kapli vyklidila, začala, shánět peníze na její opravu a pořádat různé akce s cílem kapli opravit a vytvořit zde místo pro setkávání lidí. - Pozemek s kaplí patří obci Telnice.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n