6764 kaple Korunování Panny Marie (též zvaná Tří otců či Bäterova)

v Z části města

s velkou bání, s kamenným neomítaným průčelím

V rekonstrukci; má novou střechu. Opravena statika. Místo dveří má ozdobnou kovanou mříž. Zařízená. - Kaple stojí na téměř čtvercovém půdorysu. Zdivo je kamenné, ze tří stran omítnuté, jen průčelí je obložené pískovcem. Zajímavá je masivní cibulovitá báň s věžičkou, ve které býval zvon. Vnitřní vybavení a dveře kaple se nedochovaly, zmizely brzy po skončení druhé světové války. Vybavení tvořil dřevěný oltář umístěný naproti dveřím, dvě dřevěné lavice (každá pro čtyři až pět osob) po stranách kaple a bohatá obrazová výzdoba - pět malých obrazů a velký šestý se zobrazením korunování Panny Marie v nebi. - Kaple je památkově chráněná. - Kaple byla postavena roku 1710; na její výstavbu se složili otcové tří rodin v jejím sousedství (odtud název); jedním z nich byl obchodník Zacharias Hille. Od svého vzniku až do konce druhé světové války sloužila jako zvonice pro dolní část Mikulášovic. Zvon vyzváněl pravidelně v poledne a večer (v letním období v 19 hodin, v zimním období v 17 hodin) a při úmrtí někoho z okolí. V inventárním soupise kaplí z roku 1837 se píše: "tato polní kaple leží v dolních Mikulášovicích při silnici do Vilémova. Byla postavena obchodníkem Zachariasem Hillem jako zvonice pro dolní část vesnice. Je postavená z kamene, střecha kryta šindelem. Má věžičku se zvonem, aby mohlo být zvoněno Ave. Oltářík je dřevěný s obrazem Korunování Panny Marie v nebi. Mimo toho se v kapli nachází ještě pět malých obrazů." Na Velikonoce se zde vždy zastavili velikonoční jezdci a zazpívali u kaple píseň. V květnu se zde konala každý týden Májová pobožnost, která byla tak navštěvovaná, že kaple nestačila. Během 1. světové války byl zvon zrekvírován armádou, po jejím skončení byl pořízen zvon nový, který znovu zaplatili otcové ze sousedství. O kapli se starala rodina Oppeltova. V roce 1945 vybavení kaple zničili příchozí Češi, o kapli se v dalších letech nikdo nestaral. Stavba postupně chátrala, a to i přesto, že je od roku 1958 památkově chráněna. Na počátku 21. století byla kaple v žalostném stavu; měla prorezlou rozpadající se střechu a rozvolněné kameny v průčelí. - Pozemek s kaplí patří městu Mikulášovice; město v roce 2013 zorganizovalo opravu kaple s využitím dotace z Ministerstva kultury ČR. - Kaple byla po obnově znovu posvěcena dne 8.5.2014.