6763 kaple Andělů strážných (zvaná Fürleova či Otce chudých)

Z od kostela

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Má nová okna (v budoucnu mají být nahrazena vitrážemi) a dveře. Ke vstupním dveřím vedou tři žulové schody. Podlaha je z keramické dlažby s šachovnicovým šedo - žlutým motivem. Zavřená, zařízená. - Původní barokní kapli nechal postavit u polní cesty (na souřadnicích 50.967748, 14.357194) roku 1733 Jacob Fürle, bohatý obchodník, statkář a také první rychtář nově založené vsi Tomášov. Zasvětil ji Panně Marii Pomocné, i když se také podle zakladatele nazývala Fürleova. V inventárním soupise kaplí z roku 1837 se píše: "je to kaple u polní cesty, leží směrem na dolní Mikulášovice. Je kamenná se střechou z šindele. Oltářík je dřevěný s obrazem Panny Marie Pomocné. Mimo toho zde visí na zdech ještě dvanáct jiných nehodnotných obrazů." V druhé polovině 19. století se okolí kaple začalo výrazně měnit. Původně polní kaple se postupně ocitla v zástavbě nových rodinných domků a v roce 1876 vyrostla přímo za ní výrazná budova Nemocnice korunního prince Rudolfa. Je zvláštní, že skromný svatostánek před nemocnicí nebyl udržován a postupně chátral. Možná tomu bylo proto, že tak trochu překážel před nemocnicí a příliš se k ní nehodil. Zchátralá kaple Panny Marie Pomocné nakonec byla roku 1899 nemilosrdně stržena. V době, kdy se připravovalo zboření původní barokní kaple, se již počítalo s její nástupkyní. Bezprostředně po demolici původní kaple přikročil Johann Dittrich ze statku č.p. 561 ke stavbě nové kaple, ovšem na jiném místě o cca 31 m směrem k VJV, blíže ke kostelu, snad aby kaple opět nepřekážela před nemocnicí. Větší kaple postavená v novogotickém slohu byla dokončena roku 1900 a slavnostní posvěcení provedl na jaře téhož roku místní zasloužilý děkan Franz Winkler (1829 - 1905), sloužící v mikulášovické farnosti od roku 1873 až do své smrti. Podle svého zakladatele Johanna Dittricha, který se věnoval péči o chudé, byla nová kaple nazývána také kaple Otce chudých (Armenvater Kapelle). Původní zasvěcení se však změnilo; nová kaple již nebyla mariánská, nýbrž byla zasvěcena svatým Andělům strážným. Zakladatel a jeho potomci se o svatostánek pečlivě starali až do roku 1946, kdy byla rodina z města vyhnána. O kapli se pak až do 70. let 20. století starala rodina Kühnelových ze statku č.p. 564. Podle pamětníků přišla její devastace až na přelomu 70. a 80. let 20. století, poté, kdy se z někdejší nemocnice a pozdějších kasáren stal internát pro proletáře ze spřízněných komunistických zemí. Kaple byla vykradena, silně poničena a ve zbědovaném stavu živořila až do počátku 21. století. Hrozící celkové zkáze zabránila nová střecha z asfaltového šindele a nové klempířské prvky, do poškozené kaple tak alespoň dále nezatékalo. Celková rekonstrukce proběhla postupně v letech 2011 až 2014. Malby na klenbě (postavy Andělů strážných) se vzhledem k velmi špatnému stavu nepodařilo zachránit. Jako náhradu namaloval v roce 2018 do kaple obraz Anděla strážného lipovský malíř a restaurátor Tomáš Bodor; obraz byl umístěn v prostoru někdejšího oltáře. - Pozemek s kaplí patří městu Mikulášovice; město v letech 2011 - 2014 zorganizovalo opravu kaple s využitím dotace z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.