← kaple (Všelibice) kaple Panny Marie Dobré rady (Výškovice) →
6740 kaple Navštívení Panny Marie

v J části vsi

Větší část střechy a krovů je zřícená, drží jen část střechy nad presbytářem. Trosky sanktusníku ležely vedle kaple, nově odstraněny. Klenba kromě zadní části prolomena. Podkovovité obvodové zdivo (cca 4 x 5,5 m) sahá do původní výše (pouze trojúhelníkový štít vpředu snížen cca o 1 m). Nad oběma okny je zdivo propadlé. Z koruny zdiva vyrůstají stromky. Zdivo je staticky narušeno. Omítka je silně poškozena. Bez oken a dveří. Uvnitř jsou trosky klenby. Odstraněny křoviny v okolí kaple, ponechány jen stromy v její těsné blízkosti. - Dřevěná vesnická kaple Navštívení Panny Marie ve Velké Veleni se zvonem a oltářem byla na popud jedlcké farnosti postavena v roce 1746 z peněz vybraných v obci. V létě roku 1856 vyhořela a nová, tentokrát kamenná kaple, byla na stejném místě postavená v roce 1857 i se sanktusníkem, v němž byl umístěný zvon. - Pozemek s kaplí patří městu Děčín.

• Jaroslav Dostál napsal 09.04.2009 16:40

Kaple Velká Veleň, okres Děčín. O obnovení kaple mají zájem někteří místní obyvatelé. Jsou ochotni se na opravě podílet. Jaroslav Dostál, Malá Veleň, www.mala-velen.estranky.cz