← kostel sv. Blažeje (Branišov) kostel Nejsvětější Trojice (Jestřabí) →
6698 starokatolický kostel

starokatolická
na krásném vyhlídkovém místě nad Labem

Loď bez střechy, krovů a stropu, věž má původní zastřešení do roviny. Obvodové zdivo je zachováno do původní výše; na koruně zdiva je udělán betonový věnec. Omítka je zčásti poškozená. Nově zazděna okna a dveře. Vysekány křoviny v okolí. - Dne 4.4.1934 se započalo se stavbou kostela, který byl slavnostně vysvěcen biskupem Paškem 24.6.1934. Posvěcení darovaného zvonu se konalo 3.3.1935. - V roce 1945 byl kostel uzavřen. Od roku 1946 užívali kostel věřící Církve československé husitské, v roce 1958 byl propůjčen pravoslavné církvi, jejíž náboženská obec ve městě ale v 60. letech 20. století zanikla. - Roku 1977 byl kostel předán do užívání Okresního muzea v Děčíně jako depozitární prostory. Roku 1984 nechalo okresní muzeum provést výměnu krovů, střešní krytiny, byly provedeny tesařské práce, výměna žlabů a svodů včetně montáže a nátěru. Dne 17.9.1989 dva mladiství kostel zapálili, kostel zcela vyhořel. Dne 8.2.1990 byly ruiny kostela vráceny církvi. Synodní rada starokatolické církve rozhodla dne 9.11.2005 o prodeji kostela s tím, že získané prostředky připadnou ve prospěch farnosti Varnsdorf. Kostel s pozemkem o rozloze 617 čtverečních metrů byl prodán v říjnu 2008 firmě Debt Collectors, s.r.o. - Na opravu kostela je třeba cca 10 mil. Kč.

Zdroj: Pavel Kopečný

Kostel byl postaven roku 1931. Věž je původní, vždy byla zakončena do rovna.