Opravené (známka 100) zděné synagogy

v Žižkově ulici

Jedna věž má novou střechu. - Na počátku 20. století se rostoucí židovská obec rozhodla vystavět synagogu ve svahu při cestě na Pastýřskou stěnu. - Synagoga byla zbudována v roce 1907 firmou A. Putz a W. Weber v pozdně secesním stylu s orientálními prvky. Třípatrové západní průčelí je výrazně členěno dvěma pilíři, nesoucími středovou kopuli s dekorativními keramickými obklady. Ze společného vestibulu vedou točitá schodiště na galerie po třech stranách hlavního sálu (13 x 14,6 m, výška 9,4 m). Synagoga měla původně 260 míst pro muže a 173 pro ženy. - K bohoslužbám byla užívána do roku 1938. Za války sloužila jako skladiště německé armády, vnitřní vybavení nacisté zničili. - Po roce 1945 byly obnoveny bohoslužby, v letech 1966 - 1994 zde sídlil okresní archiv. - V letech 1997 – 2005 zdejší židovská obec uskutečnila obnovu celé budovy a využívá ji k bohoslužebným a kulturním účelům.