6605 kostel sv. Ondřeje

na Z konci vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž měděnou. Místy je dozděna korunní římsa. Fasáda lodi je opravená, věž má opravenou kamennou fasádu. Má opravená okna a dveře, věž opravené okenice. Zavřený. Interiér je neopraven. Varhany od Wilhelma Schussera z roku 1903 se sedmi rejstříky jsou rozebrané. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Zasvěcený na jméno sv. Ondřeje, byl postaven na přelomu 12. století nákladem kláštera Kladrubského. - Z původní stavy románské pochází loď a věž. - Bušek Calta z Kamenné Hory na sklonku 14. století dal na místě apsidy postaviti gotický presbytář. Mikuláš Račín, pán na Vlkošově, dal roku 1610 sešlou věž opraviti. Táž byla roku 1807 při opravě značně snížena. - Pozornosti zasluhují dřevěná socha Panny Marie z konce 15. století (patrně od Burjana II. z Gutštejna), stříbrný kalich, který roku 1519 daroval Jan Pesler, rychtář z Vísky a čtyři náhrobní kameny: Ondřeje z Račína asi z roku 1520, panny Markéty Pernklobové z Šenrajtu z roku 1592, Vavřince Račína z roku 1598. Čtvrtý jest úplně vyšlapán. - Roku 1651 byl zdejší kostel přidělen k Brložci jako filiální. Teprve roku 1765 zřízena tu zase samostatná fara.“ - Pozemek s kostelem patří církvi (Opatství Nový Dvůr); v roce 2023 půjde na opravu interiéru a odvlhčení kostela 750.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

• Václav Marek napsal 29.06.2018 09:21

Varhany W.Schussera z roku 1903 se sedmi rejstříky jsou rozebrané, bylo by fajn,kdyby se po případné opravě kostela vrátily zpět na původní místo.

Informace doplněná, děkuji.