6552 kostel sv. Barbory

hřbitovní kostel
na hřbitově, ve V části města

velký

V rekonstrukci; mimo věže má novou střechu. Opravená je statika. Přední část věže, pravá strana presbytáře a přístavek na pravé straně mají opravenou fasádu, zbytek omítek je silně poškozen. Mimo malých oken v bočních stěnách pod věží má opravená okna. Opraveno je schodiště před průčelím kostela a terasy po jeho obou stranách. - Kostel byl postaven v roce 1697 podle projektu Jeana Baptisty Matheye na místě, kde předtím stávala Barbořina svatyňka. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Domníváme se, že na tomto místě hledati jest trhovou osadu Vesce, která roku 1169 se připomíná. Kostel byl za války husitské pobořen. - Válkou ochuzení osadníci prodali roku 1429 ruku svaté Barbory a monstranci menší za 20 kop 18 grošů. - Pan Jindřich ze Švamberka kostel opravil a roku 1518 věnoval mu zvon. - Za války třicetileté kostel zpustošen podruhé. Hrabě Václav Josef Lažanský postavil tu roku 1697 od základu nový kostel barokní, který se stal oblíbenou svatyní poutní. - K památnostem náleží 4 obrazy od Petra Brandla, 2 od Bentuma a soška sv. Barbory z polovice 17. století. Některé obrazy maloval zdejší děkan Jan Händl (1722 - 1751). - Zvláštností jest hluboká studnice uvnitř kostela pod věží, z níž čerpá se voda okovem na řetěze k hřídeli připevněném. Roku 1741 spadla do studnice Anežka Petrlíková z Vladměřic, ale byla zdráva vytažena.“ - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu fasády presbytáře a příčné lodi kostela 1.100.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.