6522 kaple Nejsvětější Trojice

se dvěma sanktusníky

V rekonstrukci; má novou střechu. Má opravenou fasádu, okna a dveře. Zavřená, interiér je neopraven. - Nejstarší část kaple (dnešní presbytář) byla postavena v letech 1718 - 1719 jako podélná stavba. Dodatečné vrcholně barokní rozšíření pochází nejpravděpodobněji z roku 1749. - Velká šestiboká stavba lodi, ke které přiléhá na jižní straně drobnější obdélný, trojboce ukončený presbytář. Kaple je zděná z kamenného i smíšeného zdiva, s nízkým kamenným soklem. Šestiboká loď má strany jižní a severní rovné, dvojice bočních stěn jsou konkávně prolomeny. Stěny pročleňují jednoduché nárožní pilastry, po stranách průčelí, které je honosnější, je po trojici svazkových pilastrů. Kolem celé stavby obíhá kladí s profilovaným architrávem a římsou. Vchod v hlavním severním průčelí je obdélný v kamenném ostění, dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, klasovitě skládané, nýtované. Nad vchodem je obdélné, segmentem zaklenuté okno v ploché šambráně s mírně zvlněnou profilovanou nadokenní římsou a rovnou profilovanou podokenní římsou. Boční stěny přiléhající k průčelí jsou bez dveří a okenních otvorů. Boční stěny přiléhající k závěru kostela měly po jednom kamenném obdélném portálu, dnes je zachován pouze jeden z nich, a to na jihozápadní straně (druhý byl druhotně zazděn) - s dveřmi stejného typu jako v průčelí. Nad portály je po jednom obdélném okně se segmentovým záklenkem v ploché šambráně (pod oknem na jihozápadní straně je dochován zbytek profilované podokenní římsy). Historicky starší obdélný presbytář s trojbokým závěrem je osvětlován na bocích půlkruhem zaklenutými okénky v ploché šambráně, stěny člení lizénové rámce, korunní římsa je profilovaná. - Pozemek s kaplí patří obci Žihle; obec v letech 2016 - 2022 zorganizovala opravu vnějšího pláště kaple.