6254 kaple sv. Kříže

Torzální (známka 455) zděné kaple

(starší), po 1787
v lese JV od staré zříceniny kostela

barokní, pohřební

Zůstalo jen obvodové zdivo do výšky max. 1,5 m, které bylo v roce 2015 zpevněno a shora pokryto vrstvou betonu, aby se zabránilo dalšímu rozpadu. Krypta kaple byla zasypána pískem, aby byla kaple konzervována pro případnou pozdější obnovu. - Nazývána též Husmannova kaple, protože do krypty pod kaplí byly po zrušení paulánského kláštera ve Světcích (1787) přeneseny ostatky pobělohorského majitele tachovského panství Johanna Filipa Husmanna a jeho první manželky Emílie z Donína. Kaple byla vybudována právě pro tento účel, jednalo se pravděpodobně o novostavbu vybudovanou v místech starší kaple. Pod kaplí byla umístěna hrobka, do které se sotva vměstnaly dvě rakve. Ostatky Husmanna a jeho manželky zde ležely až do 50. let 20. století. K porušení a vyrabování hrobky došlo kolem roku 1957. Žáci místní učňovské školy prý po přednášce budoucí ředitelky muzea o zlém Husmannovi prolomili klenbu hrobky. Jednu z lebek nabodli na tyč a nosili ji v průvodu po škole. Po tomto incidentu navštívili hrobku pracovníci památkového ústavu a údajně z ní vynesli sametovou čapku a kusy dubové rakve. V tachovském muzeu jsou dvě cínové identifikační destičky pocházející z hrobky. V dalších letech byly ostatky Husmanna a jeho manželky rozmetány po okolí, samotná kaple s hrobkou byla v 70. letech 20. století značně pobořena. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek s kaplí patří městu Tachov; město nechalo zbytky zdiva kaple zakonzervovat v roce 2015, kdy se kaple stala jedním ze zastavení nově vybudované naučné stezky.