6191 kostel sv. Václava

(18. století), 1816 - 1825 (vysvěcen)

s dřevěnou věží

V rekonstrukci; má novou střechu, chybí dřevěná věž (uvažuje se o její obnově). Opraven i interiér, uvnitř byl instalován i nový kovaný lustr. - Zděná bouda přistavěná k průčelí v době, kdy kostel sloužil jako kino, byla v roce 2008 zbořena, okolí kostela je upraveno. - Kostel je patrně staršího založení, připomínán je však až jako barokní v 18. století. Obnoven byl pozdně barokně v roce 1816, o rok později byl opatřen dřevěnou věží nad průčelím. Další práce pozdržel nedostatek financí, takže kostel byl stavebně dokončen až roku 1821 a v důsledku dalších problémů vysvěcen teprve roku 1825. Oltář zdobil obraz sv. Václava, namalovaný údajně Karlem Škrétou. Po roce 1945 byla odstraněna věž. Kostel poté sloužil jako kino, proto byla zazděna okna, následně byl využit jako sýpka, využívala jej i armáda. Varhany Ferdinanda Helferta z roku 1886 umístěné v kostele, byly zachráněny; roku 1956 byly přestěhovány do kostela sv. Kateřiny v Chrástu nad Sázavou, kde jsou v dobrém stavu dodnes. - Kostel je jednolodní, obdélný, loď i presbytář se zaoblenými nárožími. – Pozemek s kostelem patří obci Rozvadov, která kostel od roku 2008 s finančními přispěvky sousední německé obce Waidhaus postupně opravuje. Občané Waidhausu sbírají prostředky na obnovu věže kostela.

• Václav Marek napsal 07.10.2018 13:44

Varhany Ferdinanda Helferta z roku 1886 umístěné v kostele, byly zachráněny, - roku 1956 je přestěhovali do kostela sv.Kateřiny v Chrástu nad Sázavou, kde jsou v dobrém stavu dodnes.