← kaple Panny Marie (Velké Prameny) kaple (Ves Haňšpach) →
6184 kaple Panny Marie Pomocné

Polozřícené (známka 455) zděné velké kaple

nad pramenem v blízkosti kostelíka

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 7,5 x 7,5 m), asi ze dvou třetin do původní výše (cca 4,5 m). Fasáda je zničená. Bez oken a dveří. Uvnitř jsou trosky (původně byla uvnitř studna, jejíž kamenné ostění ukradl člověk z Bělé nad Radbuzou a umístil je na svoji zahradu); v roce 2015 mu byla za dohledu Policie ČR odebrána. Nově jsou odstraněny stromy z okolí kaple. - V roce 2015 byl zpracován projekt na opravu kaple, který počítá s její obnovou do původního stavu. Kaple dostane novou střechu a omítky a znovu bude otevřena do tří stran. V interiéru se doplní propadlé klenby a niky. Počítá se také s navrácením žulové kašny a obnovou "zázračného" pramene. - Pozemek s kaplí patří spolku "Občanské sdružení Zvon" z Bělé nad Radbuzou, který připravuje opravu kaple.