kostel Panny Marie Dobré rady (Pohoří na Šumavě) →
6020 kostel sv. Anny

na J okraji vsi

V rekonstrukci; přední polovina lodi a přístavek vpředu mají opravené krovy a novou střechu zatím bez krytiny, částečně zakrytou lepenkou. Zadní polovina lodi, apsida vzadu a sanktusník mají střechy s velkými dírami. Dozděna je korunní římsa téměř celé lodi s výjimkou pravého zadního rohu, kde se opravuje (z obou stran je vzadu lešení). Z koruny zdiva lodi jsou odstraněny náletové dřeviny. Klenba je vlhká, ale drží. Okna jsou rozbitá. Otevřený, uvnitř je uklizený. Z větší části jsou odstraněny okolní křoviny. - Kostel byl postaven v letech 1884 - 1886 podle projektu pražského architekta Antonína Barvitia na náklady knížete Karla Löwenstein-Wertheim-Rosenberga. Poslední mše před vyhnáním původních německých obyvatel ze vsi se v kostele se konala dne 28.7.1946. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - V roce 2008 zamítlo zastupitelstvo městyse Stráž převzetí kostela do majetku městyse. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Prokop Šícha z Prahy); v roce 2023 půjde na opravu střechy kostela včetně sanktusníku 500.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR, v roce 2024 dalších 300.000,- Kč z Česko-německého fondu budoucnosti.