5957 kaple Panny Marie Pomocné

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

S od vsi

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 2,3 x 2,3 m) do výšky: vzadu cca 2,2 m, vlevo cca 1,6 m, vpravo cca 2 m. V přední stěně je nad vchodem prolomené zdivo. Omítka je silně poškozená. Bez dveří, prázdná. Po roce 2002 byly ukradeny kamenné sloupy z kaple. Kapli ničí okolo se pasoucí dobytek. - Kapli nedaleko Růžovského mlýna (Rosenmühle) nechala v roce 1910 postavit majitelka mlýna Theresie Roithová; novou kapli dne 2.10.1910 posvětil k poctě Panny Marie Pomocné (Maria-Hilf-Kapelle) kaplan Heinrich Horejš z Újezdu Svatého Kříže, kam byly Růžov a Smolov přifařeny. V tento den byla konána růžencová slavnost také s odkazem na název mlýna (Rosenmühle). Poté až do roku 1945 probíhaly v kapli májové pobožnosti. Kaple byla udržována až do počátku 60. let 20. století rodinou pana Bartáka, která obývala nedaleký mlýn; po odstěhování rodiny do Bělé nad Radbuzou byla kaple vykradena a ještě v 60. letech 20. století zčásti zbořena pracovníky státního statku. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Josef Šleis z Bělé nad Radbuzou). - Ves Růžov byla zcela zbořena, zůstaly velké trosky zarostlé náletovými dřevinami.

Zdroj: Sudetendeutsche Zeitung č. 21 z 28.5.2021; překlad Ing. Günter Fiedler