← kaple (Annín) kaple sv. Josefa (Annín) →
5574 kostel sv. Mořice

JZ od vsi, na kopci Mouřenec

Má novou střechu, věž šindelovou. - Kostel je postaven z kamene, má tři zvony. - Kostel sv. Mořice na kopci Mouřenec nad Annínem je druhým nejstarším kostelem v jihozápadních Čechách (starší je jen kostel v Albrechticích z roku 1179). Historie vrchu Mouřence sahá do doby, kdy se na Šumavě těžilo zlato, procházely tudy významné obchodní cesty a do regionu přicházeli první křesťané (v době předkřesťanské zde stávalo slovanské božiště). Vznik chrámu souvisí s kolonizačním působením klášterů Windberg, Rinchnach nebo Břevnov, ale zejména benediktinského kláštera v německém Niederalteichu. Kostel sv. Mořice bývá spojován se sv. Vintířem. Byl to benediktin (působil v Niederalteichu), který na sklonku života žil coby poustevník na Dobré Vodě u Hartmanic, kde také 1045 zemřel a je pohřben v Praze na Břevnově. Pokud nedal podnět ke stavbě chrámu samotný Vintíř, byli to zřejmě jeho žáci a následovníci. Současný kostel na vrchu Mouřenec pochází z období kolem roku 1220. Jedná se původně o pozdně románskou stavbu, která byla v průběhu dalších staletí goticky a barokně upravena. Po vyhnání původního německého obyvatelstva v roce 1946 a po nástupu komunistického režimu v Československu přišla devastace kostela; uprostřed kostela bylo zřízeno ohniště, na které vandalové přikládali kusy oltářů a lavic, lidské kosti a lebky byly poházené v křoví a lesích po celém okolí. Záchrana přišla v letech 1991 - 1993, kdy byl kostel díky finanční sbírce rodáků opraven (vytvořili podpůrný spolek Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen, e. V., se sídlem v Mnichově, www.maurenzen.de). Dne 26.9.1993 byl kostel po opravě znovu slavnostně vysvěcen. Při rekonstrukci byly náhodně objeveny vzácné gotické fresky ze 14. století s vyobrazením Posledního soudu a Ukřižování. V kostele je stále původní žulová křtitelnice ze 13. století a ve věži je bronzový zvon z roku 1329. Původní varhany bohužel zničili vandalové v 60. - 80. letech 20. století. Z nástroje nezůstala ani jediná píšťala. Ani ze skříně se příliš nedochovalo. Proto byly v roce 1995 za finanční podpory českého státu vyrobeny na Vimpersku varhany nové. - Na severní straně hřbitova se nalézá barokní kostnice z 18. století, kde byly uloženy tisíce lidských ostatků. Boční stěna kostnice byla zároveň zvýšenou kamennou ohradní zdí hřbitova. - U kostela stávala fara a několik dvorů; vše bylo zbořeno po roce 1948. Nebyla ušetřena ani hrobka Müllerů, vlastníků palvinovského panství. - Pozemek s kostelem patří církvi.