5496 kaple Nanebevzetí Panny Marie (velká Hauswaldská kaple)

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

poutní kaple
v lese, JZ od vsi

Mešní poutní kaple zvaná velká Hauswaldská v lese jihozápadně od obce Srní pod Kostelním vrchem. - Kaple byla postavena 5.6.1901 - 8.8.1902 jako náhrada za starší kapli uzavřenou pro špatný stav v roce 1867. Uvnitř byla umístěna soška Panny Marie Lourdské v jejím bělostném hávu a se zlatými růžemi na nohou. Poutě se konaly vždy 15.8. na svátek Nanebevzetí Panny Marie (tzv. Rehberger Frautag). - Kaple byla odstřelena armádou dne 14.9.1957; zůstala zachována hlavně pravá stěna do výše až 2,5 m. Dřevěnou sochu Panny Marie Lourdské vyhrabal z trosek po odstřelu kaple kostelník ze Srní, nyní je socha v kostele v Srní. - Roku 2006 bylo obnoveno obvodové zdivo po celém obvodu do výšky od 0,3 m (vpředu vpravo) do 1,8 m (vzadu vlevo). Celé okolí je upraveno. - Částečnou obnovu kaple inicioval spolek "Karel Klostermann"; ten uvažoval i o celkové obnově kaple. - Ke vzniku kaple se váže zajímavý příběh: Příběh se počíná v daleké minulosti. Místo v lese nedaleko Srní pod vrchem zvaným Kostelní nebylo zcela opuštěné. Dříve tam chodívali lidé na dříví, ženy na trávu a děti na jahody a maliny. I stalo se jednou, že dvě vesničanky byly při žnutí trávy nemile překvapeny mohutným medvědem. Vyděšené bezradné ženy padly na kolena a prosily Pannu Marii o záchranu. A stalo se, medvěd odkráčel. Na paměť svého zachránění ženy pověsily na strom obrázek Matky Boží. Místo se brzy stalo cílem prosebníků a spolu s příběhy uzdravených nemocných, raněných ve válkách, ale hlavně lidí s nemocným zrakem - slepých, nevidoucích. Jedna ubohá žena ze Srní, která již léta neviděla, se nechala na radu sousedky dovést synkem k obrázku v lese. Strávila zde noc v modlitbách. Druhý den ráno pohlédla na svět vidoucíma očima. Vracela se pak často na místo svého uzdravení v doprovodu dalších lidí. Počátkem 19. století bylo místo v lese již tak slavné, že poutníci přicházeli opravdu zdaleka, dokonce z Tyrol i daleké Itálie. Proto se obyvatelé vsi rozhodli v roce 1820 postavit zde lesní kapli, ve které se počaly sloužit mše. Ta však brzy nevyhovovala svojí velikostí a byla v roce 1860 doplněna o další, větší stavbu. Také blízký pramen léčivé vody přispěl ke slávě obou kaplí a místo bylo nazýváno šumavskými Lurdy. „Jda tou cestou dále přijdeš ke dvěma kapličkám stojícím po levé i pravé straně cesty a zírajícím družka na družku svými vchody. Jedna z těch kapliček už je velmi vetchá, vchod do ní neustále otevřen, a podíváš-li se do vnitřku, spatříš tam prapodivnou směsici různých předmětů obětovaných divotvorné Panně, rozvěšených bez ladu a skladu po zdech. I oltáříček pokrývají dárky, snesené tam na znamení díků za zázračné uzdravení, za pomoc v nouzi, za splnění tužeb: obrazy i obrázky, křížky, růžence, sošky, výrobky ze dřeva a z vosku, představující všechny možné údy a části těla…“ Takto popisuje obě kaple Karel Klostermann ve své povídce Červené srdce a připojuje další příběhy, vyprávěné lidmi v kraji. Události po skončení 2. světové války tvrdě dopadly i na hauswaldské poutě. Po vyhnání německy hovořících obyvatel v roce 1946 a začlenění kaple do vojenského újezdu Dobrá Voda dne 5.2.1952 místo pustlo, až došlo k jeho úplnému zničení dne 14.9.1957. „Byl jsem náhodou venku. Vtom jsem uviděl záblesk, vzápětí dolehla ohromující rána a poté se objevil sloup dýmu a prachu. Vyjekl jsem hrůzou. V těch místech je přece Hauswaldská kaple. Zanedlouho jsem věděl: bývala tam.“ Takto líčí zkázu kaple očitý svědek. Jako zázrakem se v troskách zachovala soška Panny Marie Lourdské, kterou ze sutin vyhrabal srnský kostelník Březina a umístil ji v srnském kostele. - Pozemek s kaplí patří Správě Národního parku Šumava.

Zdroj: Vladimíra Fridrichová Kunešová

• Vladimír Kraus napsal 21.06.2010 14:19

Při obnově byl vybudován nový přívod vody dřevěnými koryty v délce 100 m, která vedou nad kameny symbolizujícími korálky růžence. Vývod pak končí v nádržce se skleněnou plastikou, znázorňující rozevřené dlaně.