4801 kostel sv. Jana Křtitele

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má nové krovy a střechu (zbytky původních krovů a střechy byly odstraněny v roce 2004). Opravena je statika. Obvodové zdivo je dozděno do původní výše, obnovena je korunní římsa a římsa v průčelí. Fasáda je zničená. Má nová okna a dveře. Uvnitř má nový strop, zatím bez podbití. Odstraněny jsou okolní křoviny. Opravena je vstupní brána ke kostelu. - Pozemek s kostelem patří obci Velečín; impuls k jeho obnově dal profesor architektury v německém Bamberku Johannes Geisenhof, který se rozhodl obnovit se svými studenty jeden poničený kostel v Česku. Na základě toho byla uspořádána sbírka mezi místními obyvateli, na opravu přispěl státní rozpočet ČR, německý Rotary Club, Plzeňský kraj, Česko-německý fond budoucnosti i obec Velečín.