4674 kostel Nanebevzetí Panny Marie

ve vsi

Má novou střechu. Celý má novou, nenatřenou omítku. Má nová okna a okenice ve věži. Opraven i interiér. Ještě je třeba ještě opravit podlahu a obnovit dřevěný kůr (varhany z kostela jsou umístěny na hradě Valdštejn). - Kostel nebyl po roce 1948 udržován, ale až do 70. let 20. století měl v pořádku i mobiliář. Kvůli havarijnímu stavu střechy přestal být v 70. letech 20. století využíván k bohoslužbám. V 80. letech 20. století již střecha naprosto dosluhovala. Poté došlo k částečné výměně krytiny a bylo již dokonce navezeno i dříví na opravu krovu. Práce se ale nakonec zcela zastavily a hromada navezeného dříví bez užitku shnila. Následně se kostelu propadla střecha, krovy a strop (zachována zůstala jen žebrová klenba v presbytáři) a na kostel byl vydán demoliční výměr. Část mobiliáře byla zničena při propadnutí střechy, cennější části zbylého mobiliáře a varhany byly odvezeny jinam, část vybavení byla spálena a zbytek byl složen v provizorně zastřešené sakristii, kde postupně podlehl zkáze. Podle vzpomínek Ivana Šolce ze Solce, který se s partou místních nadšenců podíleli na záchraně soleckých varhan, proběhlo dne 19.11.1988 stěhování zničených a propršených varhan, nad kterými už nebyl strop a prohnilý kůr hrozil zřícením. Přesto se podařilo varhany rozebrat a odvézt do kaple sv. Jana Nepomuckého na hradu Valdštejně, kde byly stejnou partou zachránců od roku 1989 opravovány a postupně sestavovány na tamním kůru. Renovace varhan byla ukončena dne 20.5.1995, kdy byla kaple posvěcena. Varhany jsou nyní v dobrém stavu a používají se i při koncertech. - Díky revoluci v listopadu 1989 z demolice kostela sešlo a začala jeho postupná oprava; v 90. letech 20. století byl kostel nově zastřešen, později byla opravena i fasáda. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: MUDr. Jan Toman, Václav Marek

• Václav Marek napsal 11.08.2018 09:24

Podle Ivana Šolce ze Solce,který se s partou místních nadšenců podíleli na záchraně soleckých varhan ,proběhlo stěhování zničených a propršených varhan,nad kterými už nebyl strop a prohnilý kůr hrozil zřícením. Přesto se podařilo varhany rozebrat a odvézt do kaple sv.Jana Nepomuckého ve Valdštejně, kde byly stejnou partou zachránců opravovány a sestavovány na kůru. Transport varhan proběhl 19.listopadu 1988, renovace začala roku 1989 a ukončena byla 20.května 1995,kdy byla kaple vysvěcena. Varhany jsou nyní v dobrém stavu,používané i při koncertech. V.Marek