4602 kostel sv. Jakuba Většího

na JZ okraji vsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Přístavek má místy přezděnou korunní římsu. Opravuje se fasáda věže a průčelí (jsou v lešení), zbytek stavby má fasádu zničenou. Má nová okna a dveře, věž má nové okenice a hodiny. Zařízený, interiér není opraven. Kostel je nově nasvícen. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří od roku 2017 "Spolku na záchranu kostela sv. Jakuba v Mrzlicích"; spolek jej převzal od církve, aby mohl kostel opravit. V roce 2023 půjde na opravu fasády věže kostela 750.000,- Kč z Česko - německého fondu budoucnosti, dotačních programů Ministerstva kultury ČR a obce Hrobčice. Navíc v srpnu 2022 získal spolek na opravu fasády věže kostela 727.000,- Kč z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Serviso).