440 kostel sv. Barbory

v lese u myslivny S od Ratiboře

Má novou šindelovou střechu a nová okna. Opraveny staré, místy poškozené omítky. Zavřený. Přeměněn na obytnou budovu. - Historie místa sahá až do 12. století, kdy zde bratři ivanité postavili poustevnu a kapli sv. Barbory. V kapli byly prováděny svatby a kázání. Současně byl nedaleko kaple zřízen i hřbitov pro zemřelé z Ratiboře, Roseče, Děbolína a Mnichu. Za doby husitských válek poustevna zpustla a místo bylo opuštěno. Na přelomu 15. a 16. století byl v místě postaven pozdně gotický poutní kostel, poprvé zmíněný v odpustkové listině z roku 1503. V 17. století se zde konaly poutě a procesí a tak stavební hejtman Jiří Miller z Rottenburgu nechal přistavět dva nové boční oltáře a roku 1689 byly probourány druhé dveře, aby věřící mohli pohodlně kostelem procházet. - Kostel byl zrušen za josefinských reforem a roku 1789 byl prodán ve veřejné dražbě. Jeho novým majitelem se stal hrabě Czernin. Ten jej přenechal k užívání svému hajnému, který kostel využíval jako kůlnu a v sakristii měl sklad piva. Roku 1888 byla zbourána poustevna a na jejím místě byla postavena myslivna. V roce 1895 byl opraven krovu kostela a byly obnoveny pouti ke kostelu, a to i z Jindřichova Hradce. Poutě skončily v roce 1938, kostel byl poté používán jako sklad a kůlna. Když bylo po roce 1945 vysídleno německé obyvatelstvo z okolí, kostel bez využití pustl. Teprve po prodeji kostela a přilehlé myslivny do soukromých rukou po roce 2000 nový majitel kostel opravil. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Dr. Ing. Jan Mrázek z Prahy).