44 kaple Panny Marie Bolestné

ve vísce

velká, šestiboká

Má novou střechu. Ve zdivu jsou místy praskliny. Omítka je zčásti poškozená. Bez dveří, prázdná. Obehnána je zdí s betonovým věncem nahoře. - Na kopci nad údolím Vltavy, poblíž vsi Přízeř, stojí při léčivém prameni poutní kaple Bolestné Panny Marie a sv. Anny. Nevelká ústřední mariánská svatyně má šestiboký půdorys, charakteristický pro barokní poutní místa. Prostor kolem ní je obehnán zdí na půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku, přičemž po dvou stranách jsou přístavky prostor pro poutníky, sakristie a pódia pro hudebníky. Z vnějšku k západní straně přiléhá podélná kaple sv. Anny s pramenem. Původní kaple se stavěla po roce 1670 ze společných sbírek za faráře P. Filipa Halbrittera, poutní tradice je však starší. Zpočátku zde byl jen obrázek zavěšený na kmeni buku a místo bylo nazýváno „Maria Grien“, později též „Hörndl´les Brunn“. Podle legendy mělo jedno dítě v řemeslnické rodině v Rožmberku od narození na čele rohovité výrůstky. S postupujícím věkem nabývaly odpudivé výrůstky tvaru rohů (německy Horn = roh, odtud snad „Hornlos“?). Lékaři a mastičkáři však nedokázali pomoci. Zkormoucená matka se v tichosti modlila v lesní samotě u malého obrázku Panny Marie u pramene. Poté, co omyla dítěti vodou z pramene hlavu, výrůstky odpadly. - V době josefinismu byla kaple zavřena, ale po smrti Josefa II. v roce 1793 znovu otevřena. Roku 1853 byla za P. Alexandra Wawery obnovena. Dne 13.6.1898 kapli spolu s přilehlým hostincem poničil požár. Ještě téhož roku vytvořil civilní inženýr Franz (František) Karel z Vyššího Brodu na objednávku vyšebrodského opata Leopolda Wackarže plány na opravu kaple, podle kterých nahradila původní střechu kaple ve tvaru báně jednodušší střecha ve tvaru jehlanu, také ambity kolem kaple dostaly nižší střechy. Na obnovu kaple finančně přispěli také hrabě Karel Buquoy a farář P. Felix Dick. Po opravě byla kaple znovu posvěcena dne 26.7.1899. Uvnitř byl oltář v bohatě zdobeném barokním rámu se dvěma anděly a od roku 1902 i varhany. Poutní místo bylo navštěvováno zvláště na zlaté soboty v říjnu a na svátek sv. Anny. Po roce 1948 začala kaple chátrat, po roce 1965 se zřítila střecha ambitu kolem kaple. Její část byla obnovena v roce 2009. - Ke kapli vede křížová cesta s 12 opravenými kamennými kapličkami. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek s kaplí patří městu Rožmberk nad Vltavou.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze