4087 kostel Narození Panny Marie

14. století, přestavba polovina 16. století a 1735
při J straně návsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Levá strana kostela a dvojice přístavků mají novou, ještě nenatřenou omítku. Opravuje se omítka průčelí kostela (je v lešení). Zbytek omítek je zčásti poškozen. Kostel má zčásti nová okna, část oken chybí (jsou zakryty igelity). Opravují se omítky v interiéru. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Craigmaile MacGregor Lee z Prahy); vlastník plánuje obnovu kostela a jeho využití jako chalupy a architektonického ateliéru (majitel rád umožní zájemcům prohlídku kostela po předchozí domluvě). V roce 2018 půjde na opravu fasády kostela 700.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

• MacGregor Craigmaile napsal 12.11.2008 18:15

Now in private ownership. The new owner plans to restore the former church as an architectural atelier and country house.

Information added, thank you. Michal Valenčík