← kaple sv. Anny (Pelhřimov) kaple Panny Marie Pomocné (Račín) →
4086 kaple sv. Václava

na vrchu Prachová, VJV od vsi

s věží

Postavena na místě starší středověké stavby ze 13. století. - Věž má novou střechu, loď je bez střechy a krovů. Klenba nad lodí je prolomena, nad presbytářem je poškozena, ale drží. Obvodové zdivo je zachováno do původní výše; z jeho koruny vyrůstají keře. Fasáda je zničena. Bez oken a dveří. Uvnitř jsou trosky klenby. Na okolním starém hřbitově jsou nově vyřezány křoviny. – Kaple je jednoduchou empírovou stavbou s obdélnou lodí, odsazeným polygonálním presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. K jižní stěně presbytáře je připojena obdélná sakristie. Nečleněné stěny jsou prolomeny nízkými, půlkruhově zaklenutými okny. - Kaple zchátrala poté, co jí komunisté sňali krytinu, kterou použili pro kravín JZD. - Kaple je památkově chráněná. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Milan Peffek z Prahy).

• Vladimír Kraus napsal 07.10.2009 09:34

Při mé návštěvě v srpnu 2009 nic nenasvědčovalo tomu, že by kostel někdo měl v úmyslu opravovat. byl opět zarostlý v křoví.