3938 kostel sv. Vojtěcha

stavební parcela č. 1/1
ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu (původní střecha shořela při požáru dne 29.4.1996). Fasáda je opravena. Má nová okna a dveře. Uvnitř chybí strop, jsou poškozené omítky. Nově je opravena podlaha, v sakristii se opravují omítky. – Kostel je poprvé připomínán v roce 1352; v letech 1723 - 1724 byla na místě vzdáleném cca 150 m severovýchodně od původního kostela postavena barokní novostavba (pravděpodobně podle plánů stavitele N. Raymundiho) a starý kostel byl zbořen. Z vybavení starého kostela se dochoval renesanční figurální náhrobek a reliéf se znakem mořské panny z 16. století. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta odmítla v roce 2012 pokračovat v opravě kostela s tím, že pro něj nemá využití. Církev odmítla i pronájem kostela spolku "Drobné památky severních Čech", které chtělo v jejím zastoupení shánět dotace na dokončení opravy kostela. Nakonec si kostel od církve v roce 2013 zapůjčilo město Doksy a pokračuje v opravě. Město plánuje instalovat v kostele panely s historií kostela, vsi Kruh a okolních obcí.

Zdroj: Martin Čechura - Zničené kostely Čech