3873 kaple sv. Ducha a sv. Hrobu

Poškozené (známka 340) zděné velké kaple

na kopci nad městem

s věží

Střecha je opravena. Fasáda je zničená. Bez oken a dveří (jsou v nich pouze mříže). Zavřená, prázdná. – Kaple byla vystavěna roku 1654 Karlem Hyacintem, hrabětem Villani de Castolo Pilonicoi jako rodinná hrobka. Renovována byla roku 1730 Janem Jáchymem, hrabětem Pachtou. Na začátku 19. století získal liběchovské panství úspěšný podnikatel svobodný pán Jakub Veith; ten nechal v roce 1823 kapli upravit a přistavět k ní věž se zvonicí. Ve 2. polovině 50. let 20. století kaple sloužila jako sklad pro Československý státní film. Dne 13.4.1966 kaple vyhořela po zásahu bleskem; byla jen zčásti opravena, od té doby chátrá. V roce 1973 byla kvůli nevhodným stavebním úpravám hrobky vyklizena krypta kaple, kde byly pohřbeny ostatky držitele panství a stavitele kaple Karla Hyacinta, hraběte Villani de Castolo Pilonico a ostatky členů rodiny Veithů, osvícenců a mecenášů Liběchova. Ostatky byly nepietně smíšeny a uloženy tajně do dvou cizích opuštěných hrobů na liběchovském hřbitově. - Kaple je památkově chráněná. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří městu Liběchov, které v roce 2018 koupilo pozemek od státu, aby mohlo kapli opravit.