3594 kaple sv. Antonína

před kostelem

se sanktusníkem

Zadní stěna má omítku mírně poškozenou. Zavřená, zařízená. - Postavena původně jako márnice na prvním hejnickém hřbitově, který byl kolem kostela. Když po ničivém požáru kláštera a kostela darovala frýdlantská vrchnost klášteru ruční stříkačku, stala se kaple nadlouho hasičskou zbrojnicí. Ještě v roce 1930 se jednalo o prostou stavbu bez věžičky a s vraty, takže připomínala spíše kůlnu. - V roce 1930 vypracoval hejnický stavitel Erwin Scholz plány na přestavbu objektu na kapli. Vchod byl osazen prosklenými dveřmi a na hřeben střechy přibyl sanktusník. Vnitřní malby provedl v roce 1932 profesor jablonecké uměleckoprůmyslové školy Dominik Brosick. - Na konci 40. let 20. století místní františkáni, kteří vyučovali náboženství v místních školách, v letních měsících vodili do kaple děti na výuku. - Ve 2. polovině 20. století, při opravě věže kostela, byl celý areál kostela a kláštera oplocen a v ohradě bylo uzavřeno i celé stádo krav Státního statku. Rovněž měla stavba namále, když na ni při silném větru spadla jedna z lip, která vedle ní rostla. - Dnes je kaple opravena a vnitřní malby restaurovány. - Pozemek s kaplí patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu kaple 123.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: Miroslav Jech - Hejnický zpravodaj 2/2013