359 kostel sv. Jana Křtitele

asi ve 13. století
ve vsi

Střecha lodi je vyspravena. Věž a větší část lodi mají novou fasádu, pravá strana lodi má omítku zčásti poškozenou. Věž má opravené žaluzie, okna v lodi a presbytáři jsou provizorně zakryta igelity. Má nové dveře s mříží, po dvou vloupáních v roce 2015 byly zadní vchod a vchod do sakristie provizorně vyskládány cihlami. Uvnitř byla v roce 2015 opravena podlaha a zřízen provizorní oltář. Nově je vyřezána část náletových dřevin v okolí kostela. – Kostel byl založen patrně již ve 13. století a roku 1419 je uváděn jako farní. Jeho stáří dokládá i dodnes zachovaný transfer středověké omítky s fragmentem malby sv. Jana Křtitele. Kostelní zvon odlil v roce 1894 zvonař Petr Hilzer z Vídeňského Nového Města. - Kostel přestál požáry v letech 1860 a 1876 a dokonce obě světové války. Osudným se mu však stal rok 1954, kde se ve velmi dobrém stavebním stavu dostal do rukou příslušníků pohraničního útvaru, kteří jej zničili. - Krabonoš leží pouhých 1,5 km od česko-rakouské státní hranice, a proto byl roku 1950 zahrnut do vojenského pohraničního pásma. Kostel byl v roce 1954 uzavřen komunistickými úřady, věž pak sloužila jako pozorovatelna Pohraniční stráže; v této době byl kostel značně zdevastován. Následné vysídlení a zbourání téměř všech objektů vyvrcholilo zalesněním celého území. Z mapy zmizel i název vesnice, protože byla sloučena se sousední Novou Vsí nad Lužnicí. Jediným pozůstatkem původní zástavby zůstal kostel s farou. - Pozemek s kostelem patří církvi; od února 2016 se v kostele obnovily pravidelné bohoslužby, které ale v únoru 2017 zrušil nový duchovní správce v Českých Velenicích, odkud je Krabonoš spravován. Nově se v kostele slouží jednou za rok poutní mše. Současný duchovní správce usiluje o rekonstrukci kostela a zatím se mu to daří, o kostel jeví zájem hlavně rakouská strana, jak rodáci, tak biskupství St. Pölten. Už je zpracován statický posudek od Ing. Kačera, stejně tak i návrh restaurátorského průzkumu maleb v presbytáři, který vypracoval restaurátor Ph.D. Vojtěchovský. Na začátku ledna 2018 byla podána žádost o dotace na restaurátorskou záchranu fresky svatého Jana Křtitele v presbytáři kostela. Kostel bude ještě zaměřen a pak se začne zpracovávat projekt na jeho rekonstrukci.

Zdroj: Jiří Beníšek

• Jiří Beníšek napsal 06.09.2015 16:28

Kolem kostela vyřezány náletové dřeviny kostel se udržuje.

• Jiří Beníšek napsal 06.09.2015 16:39

Nově budou dány do kostela provizorní okna ( rám + průhledná fólie), fotky provizorní okna vyfotím.

Děkuji za dobré zprávy, doplnil jsem.

• Jiří Beníšek napsal 17.03.2016 07:23

V kostele se od února slouží každou třetí středu v měsíci mše.

• Jiří Beníšek napsal 17.03.2016 07:29

Do kostela se od minulého roku dvakrát vloupali, proto se zadní vchod a vchod do sakristie provizorně vyskládal cihlami.

• Jiří Beníšek napsal 17.03.2016 07:36

Byly opraveny věžní žaluzie tam kde chyběly.

• Jiří Beníšek napsal 08.02.2017 19:58

Od února 2017 má Krabonoš nového duchovního správce který v Krabonoši zrušil Bohoslužby. Nyní se bude sloužit jednou za rok pouť.

• Jiří Beníšek napsal 08.02.2017 20:01

Na okna v lodi a presbytáři dána jako provizorní okna, rám+ průhledná folie.

viz. foto 65

• Jiří Beníšek napsal 08.02.2017 20:04

Farnost spravována z Českých Velenic.

• Jiří Beníšek napsal 08.02.2017 20:06

Hlavní vchod má nové dveře + mříž.

• Jiří Beníšek napsal 26.02.2018 17:20

Nynější duchovní správce usiluje o rekonstrukci kostela a zatím se mu to daří, o kostel jeví zájem hlavně rakouská strana jak rodáci tak biskupství St. Pölten. Nyní je k dispozici vypracovaný statický posudek od Ing. Kačera, stejně tak i návrh restaurátorského průzkumu maleb v presbytáři, který vypracoval restaurátor Ph.D. Vojtěchovský. Na začátku ledna 2018 byla podána žádost o dotace na restaurátorskou záchranu fresky svatého Jana Křtitele v kněžišti kostela. Pokud vše dobře dopadne, tak se restaurátorského zásahu ujme profesor Vojtěchovský se svými studenty. Nyní je kostelík již snad zachráněn a dáli Pán Bůh stane se z krabonošského kostelíka opět důstojný a krásný chrám páně.

Kostel bude ještě změřen a pak se začne s plánem na rekonstrukci kostela.