← kaple (Hořejší Vrchlabí) kaple (Hořejší Vrchlabí) →
3297 kostel sv. Františka Serafinského

klášterní kostel
v Nádražní ulici

se sanktusníkem

Má novou střechu. - Renesanční kostel byl vystavěn v letech 1597 - 1599 jako špitální. V roce 1674 byl ke kostelu přeložen františkánský klášter; původní kostel byl stržen a v letech 1677 - 1689 byl na jeho místě postaven nový kostel sv. Františka Serafinského s přilehlou budovou františkánského konventu. Kostel byl v roce 1743 rozšířen o druhou loď, tehdy byla také snesena původní klenba se štukovými žebry. V roce 1909 byl kostel opraven. Po zrušení kláštera a internaci mnichů sloužil kostel jako sklad celulózy pro Krkonošské papírny. Kvůli absenci údržby se brzy dostal do havarijního stavu. V 60. letech 20. století vznikl projekt na přestavbu kostela na širokoúhlé kino, nebyl však realizován. Na zchátralý kostel s klášterem byl v 60. letech 20. století vydán demoliční výměr. Komplex zachránil zájem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která hledala prostory pro uskladnění odlitků antických soch. Kostel byl opraven a využit jako Galerie antického umění, otevřená v roce 1969. - Pozemek s kostelem patří městu Hostinné.