← kaple (Chotěvice) kostel sv. Petra a Pavla (Chotěvice) →

v lese, nad hotelem

osmiboká

Má novou střechu. Zařízená. - Založení místa se datuje až do roku 1866 a již v tehdejší době bylo vyhledávaným centrem odpočinku zejména díky místnímu prameni, který dle pověsti zázračně uzdravil vojáky v době prusko-rakouské války. Jeden ze „zázračně“ uzdravených vojáků prý ze samé vděčnosti nad svým uzdravením pověsil na strom nad studánkou svůj talisman – svatý obrázek. Talisman po letech vrostl do stromu a dal studánce její dnešní jméno – studánka se nazývá Mariánská. Později zde vyrostla dřevěná kaplička, která byla v roce 1928 nahrazena zděným svatostánkem v podobě osmihranného pavilonku podle projektu architekta Bóži Dvořáka z Pardubic. Vnitřní výzdoba kaple – basreliéf Madony s dítětem - pravděpodobně pochází z dílny Vilíma Amorta a potvrzuje zasvěcení pramene Panně Marii. - Pozemek s kaplí patří firmě Pod Zvičinou, s.r.o. z Dolní Brusnice; firma je zároveň majitelem někdejších lázní (dnes hotel Pod Zvičinou).