← kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova s hrobkou (Lanžov) kaple Panny Marie (Lhota u Trutnova) →
3265 kostel Nejsvětější Trojice

na náměstí

V rekonstrukci; mimo věž má novou střechu. Věž je na koruně zdiva provizorně zastřešena do roviny; báň věže je postavena na zemi vedle kostela, kde se opravuje její krov. V lednu 2006 došlo ke zřícení střední části klenby lodi a v srpnu 2006 ke zřícení klenby v sakristii. Loď je provizorně staticky zajištěna stažením ocelovými lany přes horní malá okénka, sakristie má opravenou statiku a opravenou klenbu. Opravena je statika presbytáře. V lodi kostela jsou zajištěna dvě klenební pole, další dvě nejsou opravena a jsou podepřena lešením. V roce 2023 by měl být podél klenby vybudován obrubní ztužující pás, který by měl klenbu stabilizovat. Omítka je zčásti poškozená. - V roce 1682 obdržela schwarzenberská knížecí kancelář (jihočeští Schwarzenbergové byli majiteli vlčického panství, kam patřil také Pilníkov) první žádost o opravu kostela. Nic se ovšem nedělo, knížecí kancelář našla mistrné výmluvy. Stavební stav kostela se zhoršoval a pak se už hovořilo o nutné novostavbě. Byl osloven nějaký místní stavitel, ale jeho stavební plány se ukázaly jako nepoužitelné. Takže se opět nic nedělo a kostel chátral dál. Teprve Josef I. ze Schwarzenbergu reagoval pozitivně na další naléhavou žádost správce vlčického panství z roku 1725 a vyslal sem na sever do Pilníkova knížecího dvorského architekta Antona Martinelliho (1684-1747). Jeho projekt nového kostela byl dobrý, ale jeho realizace by bývala příliš drahá, a proto opět byl plán odložen. Stávající kostel byl opět nouzově opraven. Teprve alarmující hlášení z 28.2.1769, že kostel akutně hrozí zřícením, dostalo stavbu nového kostela do pohybu. Jiný kostel v Pilníkově totiž nebyl věřícím k dispozici. Teď už realizace plánu najednou nebyla drahá. Martinelliho plány byly nalezeny a ještě v roce 1769 se začalo se stavbou lodi. Stávající věž s portálem mohla zůstat stát a v mezidobí kníže zbohatl. Tak vznikl v 70. letech 18. století nový barokní kostel podle vkusu již 50 let starého. V roce 1820 celé městečko vyhořelo a do značné míry byl postižen i kostel. Proto větší část vybavení nynějšího kostela pochází až z průběhu 19. století, např. hlavní i vedlejší oltáře byly štafírovány až po roce 1845. Fresky v kostele byly renovovány Theodorem Scheuchlem v roce 1904 z peněz věřících. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu věže kostela 1.330.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Královéhradeckého kraje.

Zdroj: Dr. Johannes Gottwald in Riesengebirgsheimat č. 7/2019; Trutnovinky č.