← kaple (Nové Domy) kaple Panny Marie (Nový Rokytník) →
3133 kaple Panny Marie (?)

jižněji položená z dvojice kaplí ve vsi, u bývalého domu č.p. 24

malá

Bez střechy a krovů. Klenba prolomena. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 1,5 x 1,2 m) do výšky: levá stěna cca 1,6 m, pravá stěna cca 1,8 m, zadní stěna cca 1 m. Fasáda zničena. Bez dveří. Uvnitř i okolo jsou trosky. – Kaple byla nazývána Hofkapelle (Dvorská kaple); tento název byl odvozen od velkého hospodářství. - Kaple patřila k domu č.p. 24, který byl 1841 v majetku Johanna Slawische. Přiženěním v pozdějších letech pak dům přešel do rodiny Schubertovy. V roce 1910 byl majitelem Konrad Schubert, v roce 1945-1946 Rudolf Zieris. Kapli postavil někdo v době vlastnictví Schubertů, možná právě Konrad Schubert, což však není jisté. - Kaple není zakreslena na mapách III. vojenského mapování, kde území Sklenářovic bylo mapováno v roce 1878; je tedy asi novější. - Pozemek s kaplí patří městysu Mladé Buky; městys do budoucna plánuje opravu kaple. - Ves Sklenářovice je zcela zbořena, zůstala pouze jedna poškozená stodola.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler