3101 kostel sv. Šimona a Judy

poprvé zmíněn 1384, obnoven 1430, opraven 1752
ve vsi

V rekonstrukci; opravena korunní římsa věže. Věž má místy střechu provizorně krytou lepenkou, plech na zbytku střechy věže je rezavý. Nově je opravena střecha přístavku na levé straně a střecha lodi vpředu za průčelím na levé straně. Zbytek střechy lodi je místy vyspraven. Omítka je zčásti poškozena. Několik oken rozbitých. Nově jsou odstraněny stromy a křoviny v okolí kostela. - Kostel je ve Starém Rokytníku zmiňován již k roku 1384. Podle starší literatury byl za husitských válek pobořen a v roce 1430 obnoven. V roce 1752 byla tato sakrální stavba jezuity ze Žirče opravena a rozšířena. Poslední významné stavební úpravy proběhly na přelomu 19. a 20. století, kdy byla stržena šindelová krytina a změněn tvar střechy věže, která byla do té doby zakončena cibulí. Fara byla při kostele zřízena roku 1858. Zvláštností kostela, v jehož věži se nalézá zvon z druhé poloviny 16. století, je, že není orientován hlavním oltářem k východu, ale spíše k západu. Z původního vybavení kostela, v němž probíhaly bohoslužby až do počátku 70. let 20. století, se mnoho nedochovalo. Varhany z roku 1928 byly v roce 1980 přestěhovány do kostela ve Rtyni v Podkrkonoší. Cennou částí interiéru byla donedávna pamětní deska se jmény padlých vojáků ze zdejší farnosti od roku 1848, kterou v 1. polovině 20. století zhotovil místní řezbář Fridolin Rindt. Po pokusu o odcizení je deponována v Janské kapli v Trutnově. - Pozemek s kostelem patří církvi; o jeho opravu usiluje "Občanské sdružení pro opravu kostela sv. Šimona a Judy ve Starém Rokytníku".