3074 kaple sv. Josefa

s věží

Má novou střechu. Zavřená, uvnitř je bez stropu. Zařízená; v kapli jsou instalovány drátěné figury od sochařky Veroniky Psotkové. Před průčelím je nové přístupové schodiště. Kolem kaple je nově uděláno odvodnění, je upraven i okolní terén. Několik metrů od vchodu do kaple byla instalována nová ocelová Lilie od sochaře Michala Gabriela. Z přilehlého hřbitova jsou odstraněny náletové dřeviny, opraveno je ohrazení hřbitova. - Kaple je jednolodní, obdélná, s trojboce uzavřeným presbytářem a západní hranolovou věží. Uvnitř byla původně plochostropá. - Kaple byla postavena roku 1911, vnitřní zařízení bylo současné se stavbou. Původní hlavní oltář sv. Josefa naštěstí nebyl zničen, dnes se nachází v kostele v Markoušovicích. Autorem obrazu sv. Josefa na hlavním oltáři byl rychnovský malíř Rudolf Peukert. Autorem dřevěné části oltáře byl trutnovský truhlář Josef Pauer. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Rudolf Kasper ze Slavětína); Ing. Kasper jako známý mecenáš umění v Trutnově spolu s manželkou Renatou ve Slavětíně žijí a kapli koupili a nechali z vlastních prostředků opravit.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler