3019 kostel sv. Anny

na Z okraji vsi

V rekonstrukci; mimo věž a přístavek vzadu má novou šindelovou střechu. Věž a přístavek vzadu mají střechy z olezlého plechu. Opravena je korunní římsa. Omítka je zčásti poškozená. Několik oken je rozbitých (ve dvou oknech jsou igelity). V klenbě kostela v interiéru je díra. - Původní středověký dřevěný kostel byl ve vsi doložen už v roce 1335. Stavba současného kostela byla zahájena roku 1724 podle plánů Kryštofa Dientzenhofera a zcela dokončena roku 1728. Kostel byl vysvěcen v roce 1727. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na odvodnění kostela 962.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Královéhradeckého kraje. V roce 2023 získala církev také 19.634.000,- Kč na opravu kostela z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu; oprava má být ukončena do 30.11.2025.