kaple sv. Anny (Zdobnička) →
2910 kaple Panny Marie Pomocné

16. století, znovu posvěcena 3.10.1909
v lese Z od vsi

Má změněný tvar střechy, původní štít nad průčelím měl polokruhový tvar. Staticky narušena; v obvodovém zdivu jsou svislé praskliny (v zadní stěně je jedna prasklina široká nejméně 5 cm; zazděna zevnitř). Omítka je zčásti poškozená. Zavřená, zařízená. - Vedle kaple je obnovená studánka. - Ke kapli vedla křížová cesta s obrázky na dřevěných sloupcích. - „Kaple zřejmě pochází ze 16. století. Zprvu zde byl jen obraz zavěšený u studánky s léčivou vodou, s votivními obrazy na okolních stromech. Kaple byla přestavěna a opravena v 1. desetiletí 20. století a 3. října 1909 byla posvěcena. Od kostela ve Zdobnici šlo velké procesí se spolky a hudbou až ke kapli. Po posvěcení kaple se konala velká mše svatá v kostele ve Zdobnici.“ (Pamětní kniha lokálie Velká Zdobnice 1836 - 1983, str. 50). - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; podnik plánuje opravu kaple v roce 2025.

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou