← kaple (Bánov) kaplička (Bantice) →
2851 kostel sv. Maří Magdalény

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Věž má novou fasádu, omítka lodi je mírně poškozená. Kolem kostela je nově uděláno odvodnění. Opravená je celá ohradní zeď kolem kostela. - Obdélná stavba s polygonálním presbytářem na východní straně a hranolovou věží na západní straně. Presbytář má strop ve formě valené klenby, loď má plochý strop. Boční stěny členěné třemi půlkruhovými okny. Malá věž je nad presbytářem. Ze severní strany je ke kostelu přistavěna sakristie, na jihu márnice a oratoř. Kostel je obehnán zdí s hřbitovem, vstup je bránou s cibulovitou střechou. Právě na bráně je na ostění letopočet 1673. - Kostel v Bartošovicích je doložen s první zmínkou o vesnici (1548), nejspíš šlo o dřevěnou stavbu. V té době je kostel veden jako vyhořelý, další, znovu dřevěný je datován r. 1575. Základy dnešního zděného kostela lze doložit do roku 1673. Za donátora stavby se označuje František Adam z Bubna a Litic, majitel žamberského zboží, kam Bartošovice přináležely. Nad vstupem do kostela lze rozeznat letopočet 1731 (datum další opravy a stavby věže) a nad ním je znak vrchnosti, Bubnů z Litic. Věž byla poničena bleskem v roce 1793, při opravě byla věž snížena a dostala barokní báň. Další pohroma přišla v roce 1906, kdy kostel zasáhl opět blesk. Střechu se zachránit nepodařilo, nicméně díky úsilí hasičů i místních obyvatel se podařila zachránit velká část vnitřní výbavy. Odolala i klenba v presbytáři. Díky tomu byl uchráněn i hlavní oltář s obrazem Máří Magdalény. V roce 1907 byl kostel po opravě znovu vysvěcen. Oproti původním cibulovitým střechám dostaly věž a sanktusník při opravě nové jehlancovité věže. - Pozemek s kostelem patří církvi; obec Bartošovice si kostel od církve pronajala a organizuje jeho opravu.