2078 kostel sv. Michala

ve vsi

Střecha lodi opravena. Omítka silně poškozena. Okna jsou opravena. - Kostel má podobu jednolodní stavby, s lodí obdélného tvaru, zakončenou krátkým kněžištěm, k jehož jižní stěně přiléhá malá čtyřboká sakristie. V ose západního průčelí stojí hranolová věž, nejstarší součást chrámu. Z vnitřního vybavení v kostele dosud stojí tři oltáře; hlavní i s obrazem archanděla Michaela (autorem je pravděpodobně malíř Leichert z Vídně) a dva boční, sešikmené. Všechny oltáře, stejně jako kazatelna, jsou ozdobeny vyřezáváním a bílým nátěrem se zlatým okrajem. Nad hlavním oltářem je umístěna freska s motivem Ježíše Krista nad kalichem a hostií. - Původní kostel prošel v období baroka rozsáhlou přestavbou; možným autorem projektu byl Jindřich Haucke. Nedotknuta zůstala pouze renesanční věž. V 1. polovině 19. století prošel chrám dalšími menšími úpravami; původní plochý strop byl opatřen podhledem, upravena byla i okna kostela. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Jiří Halouzka z Jiříkova); majitel kostel využívá jako galerii pro své dřevěné sochy.

Zdroj: Rýmařovský horizont 23/2013

• Miloslav Horník napsal 25.10.2017 15:23

Doporučuji zhlédnout video: JIŘÍKOV U BRUNTÁLU - KOSTEL SV. ARCHANDĚLA MICHAELA na https://www.youtube.com/watch?v=IjXdV-IgKAA

• Miloslav Horník napsal 25.10.2017 15:27

Doporučuji navštívit a zhlédnout více fotografií na : https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Church_of_Saint_Michael_(Ji%C5%99%C3%ADkov) NEBO na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Interior_of_the_Church_of_Saint_Michael_(Ji%C5%99%C3%ADkov)