20474 kaplička sv. Tekly

(někdy mezi 1720 a 1723), nová prosinec 2021 - 24.9.2022 (posvěcení)
na rohu ulic V Lipkách a Bedřicha Smetany

Má novou střechu. Zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaplička byla obnovena v letech 2021 - 2022 v poněkud pozměněné podobě (je alespoň o třetinu nižší než kaplička původní) cca 29 m severovýchodním směrem od místa původní kapličky (ta stála na souřadnicích: 49.775849°N, 14.169552°E). - Čtyřhranná zděná kaplička s křížem na stříšce byla vybudována v barokním slohu na místě bývalého morového hřbitova, který byl založen během poslední velké morové epidemie kolem roku 1713. V Dobříši v té době onemocnělo morem 180 obyvatel města a 150 z nich následně zemřelo. Hřbitov byl určen pouze zámožným občanům města a sloužícím ze zámku. Obyčejný lid byl pochováván na hřbitově u sv. Rocha směrem na Svaté Pole. - Přesné datum výstavby kapličky se bohužel nedochovalo, ale z historických pramenů lze usuzovat, že ji majitelka panství Marie Eleonora z Mansfeldu nechala postavit někdy mezi roky 1720 a 1723. - Kaplička měla čtvercovou základnu cca 1,5 x 1,5 m a její výška i s železným křížem mohla dosahovat výšky 4,5 m. Stabilitu kapličky zajišťovaly čtyři tesané žulové kameny, které ji obepínaly. Kaplička měla okrasnou barokní omítku a shora byla chráněna masivní stříškou. Těsně pod vrcholem visel obraz, na kterém byla zpodobněná sv. Tekla. Tento obraz se zhruba jednou za 20 let měnil a byl nahrazen jiným, který byl darován novým dárcem. Oprava fasády se dělala zhruba jednou za padesát let a byla financována z darů a nebo ji na své náklady nechal udělat některý místní mecenáš. Kaplička byla naposledy opravena v dubnu 1922 nákladem 80 Kč a 66 haléřů. Opravu provedl stavitel Josef Klinot a financována byla z peněz, které zbyly z rekonstrukce kaple na Svaté Anně. Někdy mezi roky 1952 a 1955 se barokní kaplička stala obětí komunistického ničení křesťanských staveb. Přestože není konkrétní datum zničení známo, podle svědka do kapličky úmyslně nacouvalo nákladní auto, rozbilo ji a její trosky pak odvezlo na skládku, jež se nacházela v místech kaple sv. Jáchyma. - S iniciativou směřující k obnově kapličky v původní podobě přišel "Okrašlovací spolek města Dobříše". V květnu 2021 se spolku podařilo vybrat ve sbírce 51.000,- Kč na obnovu kapličky. Dne 18.5.2021 souhlasila rada města Dobříš se stavbou kapličky na pozemkové parcele č. 348/4, jež je ve vlastnictví města Dobříš, nicméně obnovu kapličky na vybraném místě u křižovatky zakázala Policie ČR s tím, že by byl omezen rozhled řidičů na křižovatce. Nakonec bylo dohodnuto postavení kapličky na náhradním místě opodál. - Pozemek s kapličkou patří městu Dobříš; obnovu kapličky zorganizoval "Okrašlovací spolek města Dobříše". V prosinci 2021 byly vybetonovány základy pro novou kapličku, v březnu - srpnem 2022 bylo obnoveno její zdivo a kaplička dostala novou hrubou omítku. Obnovená kaplička byla slavnostně posvěcena dne 24.9.2022.

Zdroj: Okrašlovací spolek města Dobříše, Petr Kadlec