20326 kostel sv. Filipa a Jakuba

Torzální (známka 500) zděné kostely

v Zámecké ulici, V od zámku

Zůstaly zachovány jen menší zbytky zdiva, nejvíce v průčelí, kde dosahuje do výšky až cca 3 m. - Kostel byl jednolodní s neodděleným závěrem v šířce i výšce lodi a se západní věží. - Kostel byl původně součástí areálu cisterciáckého kláštera; stával při hlavní bráně kláštera. Podle klášterní tradice se první zmínky ke kostelu váží k roku 1267. K rozšíření kostela došlo někdy po roce 1389, kdy byla od severu byla přistavěna druhá loď s polygonálním závěrem. Mezi presbytáře byla ještě postavena věž. - Kostel sloužil pro potřeby konvršů, tedy laických příslušníků řádu, kteří fyzickou prací zajišťovali zázemí kláštera. - Kostel byl zrušen společně s cisterciáckým klášterem v Sedlci v rámci josefinských reforem v roce 1783, ale zbořen byl až v roce 1817. Architektonický vývoj kostela je dnes ještě zřetelný v rámci ohradních zdí bývalého zámku v Zámecké ulici. V jižní stěně jsou patrná osekaná ukončení klenebních přípor, zazděné portálky, velký oblouk - k Božímu hrobu - a dvě okna v závěru. V severní zdi se dochoval profilovaný portál směrem ke Karneru a podokenní římsa. - Pozemek s torzem kostela je v soukromém vlastnictví (Karel Schwarzenberg ze Sýkořic).

Zdroj: pamatkovykatalog.cz