20291 kostel sv. Vavřince

S od města, ZJZ od někdejšího hradiště Hůrka

V terénu jsou zachovány základy kostela. - Kostel byl postaven v 11. století v sousedství bývalého hradiště Hůrka. - Románský kostel byl obdélníkový a zakončený poloválcovou apsidou. Byl několikrát přestavován. Při průzkumech zde byly nalezeny zbytky dlaždic tzv. vyšehradského typu, které se shodují s románskými dlaždicemi kostela sv. Vavřince na Vyšehradě. Je na nich nápis Nero a obraz císaře, který je symbolem antikrista a také fantastická zvířata znázorňující podle středověké typologie apokalyptické šelmy, symbolizující pohanská božstva, po nichž měli novokřesťané šlapat. Kostel tedy neměl být jen němou okrasou domu Božího, nýbrž i výmluvnou „čítankou“ pro věřící lid. - Na jihovýchod od kostela byly objeveny čtvercové základy zvonice, o jejímž zvonu se dochovala pověst, že prý v době nebezpečí začal sám zvonit. Kronikář Kosmas píše, že rok 1109 zde slavil Vánoce kníže Vladislav I. - Kostel byl v 16. století přestavěn Kokořovci z Kokořova a udržován ještě za panství Černínů v 18. století, ale roku 1818 prudká vichřice strhla střechu i s klenbou a zbytky kostela si poté rozebrali lidé na stavbu svých domků. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Starý Plzenec.

Zdroj: staryplzenec.cz