Torzální (známka 500) zděné kaple

JV od vsi, v Kokořínském dole, u mlýna Mlčeň

Přední část kaple zahloubená do skály je zachována, pření část chybí. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Nynější ráz Mlčeni vtiskla léta 1756 - 1863, kdy byla součástí Stránského panství v držení Augustiniánského kláštera sv. Tomáše v Praze na Malé Straně. Augustiniáni rozšiřovali svoje hospodářství v různých směrech, zakládali chmelnice (i v Dole), vařili pivo (ve Vojtěchově) a využili také vlhčího údolí k provozování lučního a lesního hospodářství. Mlčeň se proto stala na delší čas hospodářským dvorem, ještě roku 1886 je uvedena v úředním seznamu Království Českého jako osada příslušná ke Kanině i jako mlýn. Pracovalo a bydlelo tady kromě nájemného mlynáře více lidí, včetně příslušníků řádu, jak ukazuje i zřízení kaple. Tato stávala napříč nynější silnice mezi mlýnem a stěnou pískovcové skály, na níž jsou patrné stopy po ní. Výklenku gotického profilu se říkávalo „Kaplička“ a ještě na začátku 20. století se v něm nacházel dřevěný kříž s klekátkem. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Zuzana Janoušková z Prahy, Karolína Kelinová z Prahy, Tereza Orltová z Hrobců a Kateřina Pražáková z Prahy).