← kaple (Bílý Potok) kaple (Bítov) →
20038 kaple sv. Václava

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s trojboce uzavřeným presbytářem. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená, nad přední částí střechy se tyčil sanktusník. - Podle farní kroniky se v roce 1872 rozhodli majitelé statků v Bítově pořídit obecní kapli a obec slíbila, že se o ni bude starat. Kaple měla být postavena na návsi na parcele č. 83 podle předloženého plánku, střecha krytá taškami a sanktusník pobitý plechem. Měla mít rozměry 2 sáhy a 3 stopy šířky a 3 sáhy a 3 stopy délky (tj. cca 4,4 x 6,3 m) a jmenovitě se zavázali majitelé gruntů, že se o ni budou starat i jejich potomci, resp. držitelé statků čp. 17, 10, 12, 2, 13, 7, 1, 14, 11, 8, 6 a 3. Ke schválení byl předložen plánek a situace umístění stavby podle stavebních předpisů. - Kaple byla zbořena roku 1964. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Přehýšov.