← kaple (Hostinné) kaple (Hostinné) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

JJV od vsi, blízko křižovatky silnic

Kaplička byla čtyřhranná se stanovou střechou. Stála u původní křižovatky silnic z Choustníkova Hradiště do Kuksu a do Vlčkovic (křižovatka byla při modernizaci silnice posunuta poněkud k jihu). Při napřimování silnice I/37 byla kaplička zbořena. - Kaplička údajně stála na hromadném hrobě obětí moru po bitvě u Leuthenu (5. 12. 1757), jedné z bitev sedmileté války. Kámen s křížem u kapličky byl vztyčen nad hrobem pruského vojína z války v roce 1866. Tento hrob asi není nikde evidovaný. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zdroj: Jan Vogl, Obecní úřad Choustníkovo Hradiště; Radomír Roup

• Vladimír Heinzel napsal 08.03.2019 19:00

Nejedná se o kapličku u Kuksu?

Asi ano, nejspíše tato kaplička původně stála na křižovatce Choustníkovo Hradiště – Vlčkovice, ale při stavbě nové silnice I/37 byla přesunuta do obce Kuks.

• Radomír Roup napsal 29.06.2019 15:13

Kaplička v Kuksu je původní, není to ta přesunutá. Kapličky se trochu lišily. Údaj o přesunu je mylný. Obě kapličky jsou zřetelně vidět na letecké mapě z r. 1937.

Máte pravdu, děkuji, takže kapličku při napřimování silnice zjevně zbořili.

• Radomír Roup napsal 15.07.2019 18:59

Obě kapličky prý stojí na hromadných hrobech obětí moru po bitvě u Leuthenu. Bitva u Leuthenu (5. 12. 1757) byla jednou z bitev sedmileté války. Kámen s křížem je hrob pruského vojína z války 1866. Tento hrob, pokud je mně známo, není nikde evidovaný.